Rysjelogo_jing3.pngEksempeltekst APA -

Slik oppgir du kilder i løpende tekst i APA-stil (avansert eksempel)
Vi later som dette er oppgaveteksten din, for nå kan du se hvordan kilder i løpende tekst skal se ut. Kildene er det som står i de røde parantesene. Hvis du er en smarting bruker du Zotero og integrerer det i Word. Bruksanvisningen på Zotero finner du her

Da setter vi i gang med oppgaveteksten din. Først bruker du filmen Elling som kilde (Olsen, 2008). Her er det regissør og årstall som kommer med i løpende tekst. Detter bruker du boken Farvel til et våpen og det er forfatter, årstall og gjerne sidetall som skal være med i den løpende teksten (Strand, 2010, p. 34). Deretter bruker du en avisartikkel om Erna Solberg og det er forfatter og årstall som skal med (Ringen, 2004) . Du fortsetter med novellen om Den lille bygda som glemte at det var jul som blir del av bok ettersom den står i en samlebok/antologi med julefortellinger (Prøysen, 1984). Her er det forfatter av utdraget som skal med i den løpende teksten. Redaktør og boktittel kommer i kildelista.

Så bruker du artikler fra nettleksikon og først ut er artikkelen om Hamsun (Hagen, 2013) fra SNL- Store norske leksikon Når du bruker Zotero og henter inn en nettside vil du ofte få med både forfatter og dato for siste endring. Dette må du alltid dobbeltsjekke og om nødvendig skrive inn opplysninger du har, men som Zotero ikke tok med seg. Wikipedia oppgir ikke artikkelforfatter, ettersom det er veldig mange som bidrar i deres artikler. Innførselen fra Wikipediaartikkelen om Knut Hamsun i løpende tekst blir da litt annerledes enn en kilde fra Store Norske leksikon og blir seende slik ut (“Knut Hamsun,” 2013). Her er det tittel og ikke forfatter som oppgis, og det av den enkle grunn at forfatter ikke er oppgitt hos Wikipedia. Legg merke til at Snl/Wikipedia automatisk legger seg som "artikkel i oppslagsverk" i Zotero. Da får du ikke med nedlastdato. Hvis du må ha med nedlastdato må du endre item type på kilden til "nettside". Dette igjen kan påvirke hva som kommer i kursiv i kildelista. Det er viktig å være klar over dette slik at du ikke blir forvirret når kildelisten opprettes. Alle endringer i "item type" gjøres i Zoteroprogrammet og oppdateres deretter fra Zoteroikonene i word. Litt andre regler gjelder om du bruker papirleksikon.

Du fortsetter å skrive på oppgaven din og nå bruker du læreboken din i norskfaget som kilde (Jansson, Hognestad, Kristoffersen, Krogh, & Michelsen, 2009) og den bruker du en gang til slik at du ser hvordan det endrer seg når man bruker flere forfattere. Det er kun første gangen du skal ha med alle forfatterne, deretter greier det seg å oppgi det slik (Jansson et al., 2009) . Dette skjer automatisk i Zotero. Du bør også sette inn sidetall i referansen i teksten din dersom du bruker samme kilde flere ganger, da blir det ryddigere å etterprøve kilden din (Jansson et al., 2009, p. 24). ( i Zotero kan du lett velge om du vil ha kilder oppgitt på norsk eller engelsk. Dette bestemmer du for hvert nye dokument du oppretter og det kan endres i ettertid). I Zotero er det et eget felt hvor du kan oppgi sidetall når du henter inn kilden til teksten din.

Du skriver videre litt om maleriet Brudeferden i Hardanger (Tidemand & Gude, 1853).Når du legger inn malerier og bilder må det komme frem i kildelisten hvilken type kunst det er [bilde] [maleri], så les mer om hvordan du ska legge inn malerier og bilder korrekt her. Du har også brukt en helt vanlig nettside hvor det var oppgitt forfatter og dato (Sjaastad, 2012) og en nettside hvor det ikke var oppgitt noen enkelt person som forfatter, men hvor Zotero har hentet inn institusjon/organisasjon som forfatter, i dette tilfellet et departement (Nærings-og fiskeridepartementet, 2013). Hvis du ikke finner en person som forfatter på nettsider kan du sette inn organisasjon/institusjon som forfatter dersom du er sikker på at denne står bak innholdet. Det må altså være en sammenheng mellom innholdet og institusjonen som oppgis som forfatter. Hvis du er i tvil hopper du over forfatter og lar tittel være det som oppgis i løpende tekst, slik som i Wikipediaartikkelen om Hamsun. Det er svært vanlig at det er tittel som oppgis i løpende tekst om det ikke finnes noen navngitt forfatter. Du har også brukt en nettside som ikke er datert (Rysjedamene, n.d.)*
og en PDF du fant på nett (Tycho Brahe Planetarium, n.d.) og tilslutt har du brukt et kart fra Google Maps (Google Earth, 2013).

PS! Hvis du har Zoteroinstillinger på norsk vil det komme opp udatert og ikke n.d. og du vil også få s. i stedenfor p. når du oppgir sidetall. Som nevnt over så velger du dette hver gang du åpner et nytt worddokument. Du kan i ettertid både endre språk og siteringsstil.


Slik blir kildelisten til denne teksten:
Avansert_kildeliste.png

Her er samme kildeliste, men med forklaringer på hva de ulike kildene er:

Avansert_kildeliste_med_forklaring.png