Rysjelogo_jing3.pngHva er plagiering?

Det er hvis du bruker andres arbeid UTEN å fortelle hvem og hvor du har hentet det fra.

Plagiering er også klipp og lim ved at du bruker store deler av andres tekster/arbeid UTEN at du gjør det til DITT eget. Dersom læreren skal kunne vurdere arbeidet du har gjort, må du ha jobbet med kildene dine, vise at du har forstått innholdet og ha klart å skape en egen tekst. Det er kun ved sitat du skal skrive ordrett av, og da dreier det seg kun om en liten del tekst.


Unngå plagiering - slik bruker du kildene riktig:

1. Gjør stoffet til ditt eget - les, lær og skap din egen tekst.

Det kan være vanskelig å lage en egen tekst av kildene du har funnet, men du må alltid gjøre teksten til din egen! Du må kunne vise leseren/læreren at dette er noe du har lest, forstått og skapt noe eget av.


2. Oppgi kilder i både oppgaveteksten og i kildelisten

I tillegg til å skape dine egen tekst, må du alltid fortelle hvilke kilder du brukte da du skrev. Når du oppgir kilder skal det helst gjøres to steder i teksten. Du skal oppgi kildene både i løpende tekst (underveis i teksten du skriver) og tilslutt i kildelisten som skal avslutte oppgaveteksten din. Mange synes det er vanskelig å vite hvor i sin egen tekst man skal sette inn kilden(e) som er brukt, men fortvil ikke. Det tar tid å lære seg å skrive gode oppgavetekster og du blir bedre etterhvert. En god ide kan være å presentere noen sitater i teksten din, for da blir det straks mye enklere å sette inn kilder. Det betyr at du skriver bittelitt ordrett fra en av kildene dine og oppgir kilden direkte etter.

Når skal du oppgi kilde?.-

Du trenger ikke oppgi kilder for alt du skriver. At jorda er rund og at Oslo er hovedstaden i Norge, er noe alle vet. Du skal vise til kilder når det er ulike oppfatninger om en sak og når du henter informasjon fra noe andre har skrevet.(Schumann-Olsen & Alnæs, n.d.).

3. Undersøk om ting er brukt før

Noen ganger tror du at du har kommet på noe genialt, men så viser det seg at noen hadde brukt samme idé før deg. Et godt tips er å google litt for å se om noen andre har brukt "din" geniale ide før deg, og da oppgi disse som kilde.Opphavsrett kan det også lønne seg å vite litt om. Det finner du mer om herKilde:
Schumann-Olsen, B., & Alnæs, S. (n.d.). Når må du oppgi kilder? Nasjonal digital læringsarena. Retrieved September 4, 2013, from http://ndla.no/nb/node/66853