Rysjelogo_jing3.png

Eksempeltekst APA -

Slik oppgir du kilder i oppgaveteksten din i APA-stil

Når du skriver en oppgavetekst skal du vise akkurat hvor i teksten du har brukt de ulike kildene. Det kalles en kildehenvisning dvs at du viser til kilden du har brukt. Eksempel/modellteksten under, som handler om forfatteren John R.R. Tolkien, er et eksempel på hvordan det skal se ut. Det som er markert med rødt viser hvilke kilder som er brukt. Du skal ikke bruke farge på kildene når du skriver oppgave, men vi har gjort for at du lett skal se hvordan det skal se ut. Her har vi brukt veldig mange kilder i en liten tekst, men det er for at du skal se lettere hvordan kilder i tekst skal se ut i oppgaven din. Vi har selvsagt brukt Zotero til å oppgi kilder:)


Om Tolkiens språk og univers


John Ronald Reul Tolkien er en av våre mest kjente fantasyforfattere og har lesere over hele verden. Triologien om Ringenes Herre er en av de mest leste bøkene i senere tid (“List of best-selling books,” 2014) og handlingene i hans bøker finner primært sted i det fiktive universet Eä, som har samme form og utseende som jordkloden i dag (“Eä,” 2000)


Den første boken hans, Hobbiten, ble utgitt i 1953, og noen år senere kom triologien Ringenes Herre. Alle bøkene er blitt filmatisert med stor suksess og har vunnet priser for alt fra spesialeffekter til kostymer og musikk. (“Liste over filmpriser og prisnominasjoner,” 2014)


Tolkien var språkprofessor ved universitetetet i Oxford og glødende opptatt av språk. I tillegg var han fascinert av mytologi. Det plaget han at England ikke hadde en egen mytologi på linje med den norrøne (“John Ronald Reuel Tolkien,” 2009). Ved å kombinere sine to interesser skapte han en egen mytologi i en verden bebodd av skapninger som brukte hans språk. Tolkien ønsket å lage et naturtro og «ekte» språk. Da var han nødt til å lage flere språk som ble utviklet over tid av de som brukte det, slik ekte språk gjør. Det finnes to godt utviklede alvespråk som begge springer ut fra det opprinnelige ur-alviske, men som gjennom historien har utviklet seg i to ulike retninger (Carpenter, 2011, p. 101). Disse to språkene er Sindarin som brukes av alvene i Middle-Earth (og som vi hører i filmene) og det andre er Quenya, høyalvisk, det gamle språket som tales av alvene i Valinor (“Natse Tolkieno Quenya,” n.d.) Hele denne fantastiske mytologien er publisert i boken Silmarillion. Det var sønnen Christopher som tilslutt fikk Silmarillion publisert i 1977, etter å ha brukt mye tid på å ferdigstille og lage en sammenhengede historie av alle de ulike tekstene faren hadde jobbet med gjennom hele livet (Lund, 2003).


Kildelisten Zotero vil sette inn for deg vil se slik ut:Kildeliste_i_word_fra_Zotero.pngHvis du trenger tid for å skjønne hvordan dette skal gjøres har vi en midlertidig løsning på veien til å bli kildeekspert.


Hvis du allerede er ekspert og ønsker enda mer detaljerte opplysninger om ulike typer kilder i løpende tekst og kildelister er dette siden for deg

Vil du ha dette tilgjengelig på eksamen/prøve? Høyreklikk siden inn i din Zotero og hent frem Snapshot når du er offline:) Eller last ned PDF.


Jan

Jansso

.