Rysjelogo_jing3.png

Kilder i oppgavetekst for nybegynnere

Hvis du synes det er vanskelig å sette inn kilder i teksten kan du, i starten, sette inn kilder etter hvert avsnitt. Vær klar over at dette ikke imponerer den læreren som skal sette karakter og du vil få en dårligere karakter enn om du setter kildene inn i løpende oppgavetekst og viser akkurat hvor de ulike kildene er brukt. Læreren vil vite HVOR du har brukt de ulike kildene og ikke bare at du har brukt de. Det er derfor viktig at du ganske raskt lærer deg hvordan det skal gjøres korrekt, men dette er en start. Kildelisten vil bli den samme uansett.

Om Tolkiens språk og univers


John Ronald Reul Tolkien er en av våre mest kjente fantasyforfattere og har lesere over hele verden. Triologien om Ringenes Herre er en av de mest leste bøkene i senere tid og handlingene i hans bøker finner primært sted i det fiktive universet Eä, som har samme form og utseende som jordkloden i dag

(“Eä,” 2000) (“List of best-selling books,” 2014)


Den første boken hans Hobbiten ble utgitt i 1953 og noen år senere kom triologien Ringenes Herre. Alle bøkene er blitt filmatisert med stor suksess og har vunnet priser for alt fra spesialeffekter til kostymer og musikk. (“Liste over filmpriser og prisnominasjoner,” 2014)


Tolkien var språkprofessor ved universitetetet i Oxford og glødende opptatt av språk. I tillegg var han fasinert av mytologi, og det plaget han at England ikke hadde en egen mytologi på linje med den norrøne. Ved å kombinere sine to interesser skapte han en egen mytologi i en verden bebodd av skapninger som brukte hans språk. Tolkien ønsket å lage naturtro og «ekte» språk og da var han nødt til å lage flere språk som ble utviklet over tid av de som brukte det, slik ekte språk gjør. Det finnes to godt utviklet alvespråk som begge utspringer fra det opprinnelige ur-alviske men som gjennom historien har utviklet seg i to ulike retninger. Disse to språkene er Sindarin som brukes av alvene i Middle-Earth (og som vi hører i filmene) og det andre er Quenya, høyalvisk, det gamle språket som tales av alvene i Valinor. Hele denne fantastiske mytologien er publisert i boken Silmarillion. Det var sønnen Christopher som tilslutt fikk Silmarillionpublisert i 1977 etter å ha brukt mye tid på å ferdigstille og lage en sammenhengde historie av alle de ulike tekstene faren hadde jobbet med gjennom hele livet. (“John Ronald Reuel Tolkien,” 2009) (Carpenter, 2011, p. 101) (“Natse Tolkieno Quenya,” n.d.) (Lund, 2003)



Kildeliste_i_word_fra_Zotero.png

Videregående eksempel

Avansert eksempel